Meistä

meistä

Meistä

Ivalon apteekki

Ivalon apteekissa teitä palvelee motivoitunut ja osaava henkilö­kunta. Palvelemme asiakkaitamme sujuvasti suomen, ruotsin, englannin ja saksan kielillä. Apteekkarina Ivalon apteekissa toimii Minna Honkanen. Hänellä on vastuu yrityksen taloudesta ja henkilö­kunnasta.


Ivalon apteekin henkilökunta koostuu proviisoreista, farma­seuteista ja teknisestä henkilökunnasta. Proviisorimme toimivat apteekissa esimies- ja suunnittelu­tehtävissä sekä farmaseuttien tavoin asiakas­palvelussa. Farmaseuttimme palvelevat teitä alansa asian­tuntijoina ja varmistavat lääkkeiden oikean ja turvallisen käytön. Tekninen henkilökuntamme palvelee teitä kassalla sekä toimii tausta­tehtävissä. Henkilökuntamme kouluttautuu säännöllisesti ja ylläpitää ammatti­taitoaan.


Meiltä löydät myös Apteekkari­liiton käynnistämien ammatti­ohjelmien yhdyshenkilöt. Tyypillisten kansan­sairauksiemme ehkäisemiseksi ja hoidoksi käynnissä on apteekeissa Diabetes- ja Sydänohjelmien yhdyshenkilöt. Apteekissamme löytyy erityis­osaamista myös esimerkiksi haavojen hoitoon, eläinten ja ihon­hoitoon liittyen.

Historia

Inarin apteekki perustetaan

Inarilaiset olivat vuosisatojen ajan lääkinneet itseään luonnontuotteilla, farmaseuttisia tuotteita saatettiin hankkia Rovaniemeltä. Inarin kuntaan perustettiin apteekki vuonna 1919, jolloin Pohjois-Suomi harppasi pitkän askeleen apteekkipalveluiden parantuessa.


Oikeudet ensimmäiseen apteekkiin myönnettiin Jaakko Eräselle 19.3.1919. Päivä oli Lapille merkittävä, sillä tuolloin perustettiin myös Lapin Rajavartiosto. Apteekki avattiin Inarissa lokakuussa 1919 lähelle sairaalaa, joka sijaitsi nykyisen Näkkäläjärven matkamuistoliikkeen paikalla.


Apteekkari Eräsen apteekin alkutaival oli haastava, sillä v. 1920 alussa Inariin levisi espanjantauti, johon menehtyi noin kymmenesosa kunnan väkiluvusta. Espanjantautiin ei ollut kunnollista apua, joten aluelääkäri määräsi sairastuneille apteekista pirtua oloa helpottamaan.

Petsamon haara-apteekki

Petsamon alue siirtyi Suomelle Tarton rauhassa ja Petsamon alueen lääkäri toivoi, että tuotejakelu varmistettaisiin apteekkipalveluilla. Inariin juuri perustetun apteekin apteekkari Eränen perusti Petsamoon haara-apteekin. Haara-apteekki oli varsinaisten apteekkien rinnalla perustettava toimipiste, joka sijaitsi paikkakunnalla, jolla itsenäisen apteekin ei katsottu voivan menestyä.

Koska Petsamon asukasluku oli pieni ja haara-apteekin perustaminen olisi muuten ollut mahdotonta taloudellisesti, Eränen sai sisäasiainministeriöltä aluksi 15 000 markan apurahan haara-apteekin ylläpitämiseksi Petsamossa. Samalla ministeriö luovutti haara-apteekille rakennuksen ja oikeuden polttopuiden käyttöön. Petsamon haara-apteekki perustettiin heinäkuussa 1923. Haara-apteekissa oli pieni noin 25 m2 apteekkihuone. Eräsen muutettua myöhemmin Suonenjoen apteekkariksi haara-apteekki suljettiin ja sen tilalle perustettiin itsenäinen apteekki.

Apteekki muuttaa Ivaloon

Vuonna 1924 apteekkarin rouva Greta Eränen puhdisti vaatteita bensiinillä ja laittoi bensavadin vahingossa pyykkituvan kuuman rautauunin päälle. Syttyi tulipalo, jossa Inarin apteekki tuhoutui. Ivalon kylä oli 1920 –luvulla vahvistanut asemaansa kuntakeskuksena ja Eränen rakensikin uuden apteekin Ivaloon. Apteekki avattiin 1926 Petsamontien alkupäässä sijaitsevassa apteekkirakennuksessa Ivalojoen rannalla. Kunnansairaala seurasi apteekkia uuteen kuntakeskukseen 1932.

Ivalon apteekki sodan pyörteissä

Eränen muutti apteekkariksi Suonenjoelle ja hänen seuraajansa Ivalossa oli Väinö Kokkonen (1934-1940). Hänen aikanaan Suomi joutui sotaan. Apteekki säilyi ehjänä ja toimintakelpoisena talvisodan pommituksista huolimatta. Pian talvisodan päätyttyä apteekkari Kokkonen menehtyi työnsä ääreen. Seuraava apteekkari oli Johannes Eskelinen (1940-1946). Eskelinen piti apteekkiaan Rantatiellä lähellä sotilassairaalaa, entisen Kaijan Kukan vastapäätä.


Lapin sodassa suomalaiset karkottivat saksalaiset sotilaat Pohjois-Suomesta. Pohjoisen väestö evakuoitiin ja samalla kaikki pohjoisen apteekit aina Hyrynsalmelle asti lopettivat toimintansa. Saksalaisten poltetun maan taktiikan seurauksena Ivalo tuhoutui lähes täysin, ehjäksi jäi vain rukoushuone ja Metsähallituksen metsänhoitajan sauna. Inari laitettiin myös maantasalle, siellä jäljelle jäi apteekkari Eräsen pystyttämä aidantolppa ja Ranta-Antin liemuskota.

Jälleenrakennusajan palvelut

Lapin sodan päätyttyä suoritettiin välttämättömin miinanraivaus ja sitten annettiin evakuoitujen tulla takaisin jälleenrakentamaan Lappia. Ensimmäisten jälleenrakentajien joukoissa saapuivat myös apteekkarit. Ivalon apteekki joutui monien muiden tuhoutuneiden apteekkien lailla toimimaan aluksi alkeellisissa olosuhteissa parakeissa tai kämpissä.

Naisapteekkareiden ajanjakso

Kun Viljo Saaristo sai Ilomantsin apteekin v. 1952, valittiin Ivalon uudeksi apteekkariksi Henni Hietala. Hietala aloitti apteekin pidon nykyisen Rekosen talossa, mutta rakennutti myöhemmin apteekin Ivalontielle. Rakennus on purettu nykyisen S-marketin laajennuksen alettua.

Hietalan jälkeen apteekkariksi tuli Anna-Liisa Heiskala (1965-1975). Heiskalan muutettua Lahteen apteekkariksi tuli Raija Kosunen. Hän oli Ivalossa vuoteen 1987 asti. Apteekki muutti Osuuspankin liikekiinteistöön vuonna 1981. Entisen apteekin paikalla sijaitsee nykyisin R-kioski.

Ivalontieltä Yhdystielle JA TAKAISIN

Kosusta seurasi suuresti pidetty apteekkari Risto Hilapuu, joka aloitti Ivalossa proviisorivaimonsa Katariinan kanssa vuonna 1987. Hilapuut muuttivat Savonlinnaan vuonna 1994, Risto apteekkariksi Savonlinnaan ja Katariina sai pian oman apteekin Sulkavalta.


Hilapuun jälkeen apteekkariksi tuli Kirsi-Marjut Helenius. Hänen aikanaan apteekki muutti Osuuspankin kiinteistöstä vanhan Säästöpankin kiinteistöön Yhdystielle.


Risto Ropponen aloitti apteekkarina vuonna 2012 ja samalla apteekki siirtyi takaisin Ivalontielle, entisiin postin tiloihin. Vanha tiskiapteekki jäi historiaan ja siirryttiin suoratoimitukseen, jossa asiakkaat palvellaan vuoronumeroiden mukaisessa järjestyksessä yksityisyyttä suojaavissa loosseissa. Sähköisten määräysten toimituksessa henkilökunnan apuna on Euroopan pohjoisin lääkerobotti.

Uusi aika alkanut!

Ivalon apteekin uusi aika koitti 6.9.2024, jolloin apteekkari Minna Honkanen aloitti apteekkarina. Ivalon apteekki on inarilaissyntyiselle Honkaselle tuttu paikka, sillä hän on aiemmin työskennellyt täällä yli 20 vuotta. Apteekkarinuransa hän aloitti Tervolassa ja työskenteli sen jälkeen Kittilässä, kunnes pääsi palaamaan takaisin juurilleen.


Honkanen toivottaa asiakkaat tervetulleeksi Ivalon apteekkiin, jossa ammattitaitoinen henkilökunta opastaa asiakkaita lääkkeiden oikeaan ja turvalliseen käyttöön!


 



Ivalon apteekin apteekkarit

Jaakko Eränen 1919-1934

Väinö Kokkonen 1934-1940

Johannes Eskelinen 1940-1946
Viljo Saaristo 1946-1952
Henni Hietala 1952-1965
Anna-Liisa Heiskala 1965-1975
Raija Kosunen 1975-1987
Risto Hilapuu 1987-1994
Kirsi-Marjut Helenius 1994-2012
Risto Ropponen 2012-2024

Minna Honkanen 2024-

Share by: